Roken veroorzaakt longkanker. Van alle mensen met longkanker is circa 90% van de gevallen direct terug te voeren op het roken. Ook is bekend dat 1 op de 7 rokers vroegtijdig komt te overlijden door longkanker. Jaarlijks zijn dat bijna 9.000 mensen!
Longkanker komt bij niet-rokers nauwelijks voor. Hoe groot het risico op longkanker door roken is, is afhankelijk van hoe lang en hoeveel er gerookt is.
Tot nu toe zijn mensen met type I diabetes jarenlang gebonden aan insuline-inspuitingen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De aandoening brengt na verloop van tijd meestal lichamelijke risico's mee, om van de psychologische en financiële last nog maar te zwijgen. Hoe langer de ziekte duurt, hoe hoger voor sommigen het risico kan worden voor letsels ter hoogte van hart en bloedvaten, van nieren, van ogen, van voeten. Daarom is het voorkomen van diabetes een van de belangrijkste wetenschappelijke onderzoeksgebieden. De aandoening verzachten of met enkele jaren uitstellen, betekent al heel wat.
Het Belgische onderzoek is dankzij de inspanningen van meer dan honderd medewerkers en nog veel meer patiënten en hun familieleden uitgegroeid tot een project waar verschillende internationale samenwerkingen uit voortkwamen. Het Belgisch Diabetes Register blijft ervan overtuigd dat alleen een grondige aanpak, internationaal en op de lange termijn, de uiteindelijke remedie voor diabetes zal opleveren. Want minder is niet genoeg.
Uit onderzoek door Susan News, verbonden aan de universiteit van Surrey (GB), blijkt dat dranken met bubbels, zoals champagne en bruisend water, osteoporose (botontkalking) en beenbreuken bevorderen. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad 'Osteoporose International'.
Volgens de onderzoekster heeft ons beendergestel te lijden onder de westerse voedingsgewoonten, met name door te weinig groente en fruit in ons voedsel en een te hoog vlees- en zuurgehalte. Hierdoor kan iemand van rond de 70 kilo in tien jaar tijd zo'n 15 procent van zijn of haar beendermassa verliezen, aldus de onderzoekster.
Dat hoge zuurgehalte is vooral het gevolg van het koolzuurgas (kooldioxide) dat in bruisende dranken zit. Dit wordt door de maag onvoldoende geneutraliseerd en komt in de bloedstroom terecht, waarna het lichaam kalk aan de beenderen gaat onttrekken om alsnog het zuuroverschot te neutraliseren. Hierdoor worden ze kwetsbaarder. Dit effect zou al optreden bij twee blikjes koolzuurhoudende (fris)drank per dag, zo blijkt uit het onderzoek.
Curry beschermt tegen Alzheimer (21/04/2004)
Pikante currysaus is niet alleen een beproeving voor de smaakpapillen, ze beschermt het brein ook tegen aftakeling. Een studie bevestigt dat curcumine, een essentiële olie die je terugvindt in alle curry’s (van de mildste korma tot de heetste vindaloo), ook het brein kan beschermen tegen alzheimer. Wetenschappers hebben vastgesteld dat curcumine de chemische sleutel is die in het brein de activiteit van de eiwitten bevordert en zo onze hersenen beschermt tegen de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten.
Curcumine is een chemisch bestanddeel van het kruid curcuma, dat zorgt voor de gele kleur van de currysauzen. De curcumawortel wordt enkele uren gekookt en daarna gedroogd. Het poeder dat overblijft nadat de gedroogde wortels worden fijngestampt wordt gebruikt in currybereidingen.
In India, het land waar het meeste curcuma gegeten wordt, komt veel minder alzheimer voor bij ouderen dan in westerse landen. Maar 1 procent van de mensen boven de 65 hebben in India alzheimer.
Het is niet de eerste keer dat curcumine bewijst dat het een geneeskrachtige werking heeft. Curcumine heeft zijn nut al bewezen als antisepticum, en gaat ontstekingen tegen. Het beschermt ook tegen leverbeschadiging en wordt aanvullend gebruikt bij de behandeling van aids en kanker. Nu toont nieuw onderzoek van de universiteit van Catania in Italië en het New York Medicine College aan dat het ook onze hersenen helpt beschermen. Uit experimenten bij ratten blijkt dat curcumine voor de aanmaak van het eiwit hemeoxygenase zorgt. Dat verdedigt ons tegen vrije radicalen, muitende moleculen die cellen abnormaal doen functioneren en doen afsterven. De schade die vrije radicalen kunnen aanrichten is een van de oorzaken voor het ontstaan van alzheimer en zorgt er ook voor dat we sneller oud worden. De onderzoekers beschrijven de ontdekking van de rol van curry om aftakeling in de hersenen te voorkomen als een belangrijke eerste stap. Ze opperen ook dat het misschien de ontwikkeling van alzheimer kan vertragen. “Curcumine helpt tegen de vrije radicalen, en is ook ontstekingsremmend”, zegt dokter Sally Frautschy van de universiteit van Californië. “Dat zijn twee troeven die erg belangrijk zijn in de strijd tegen alzheimer. Bij de ziekte worden de verbindingen tussen de hersencellen verstopt door plaatjes. Maar curcumine zorgt ervoor dat er zich minder plaatjes vormen. De ratten die curcumine hebben gekregen hadden niet alleen minder plaatjes in hun hersenen, ze presteerden ook beter in geheugentests zoals het afleggen van een parcours in een labyrint.” Curcuma is mogelijk niet de enige specerij in het kruidenrek dat een wapen kan zijn in de strijd tegen alzheimer. Ook bestanddelen van rozemarijn en gember hebben een gelijkaardige structuur. De onderzoekers willen ook de kracht van deze kruiden testen.
Bron: De Morgen, 21/04/2004
Dichtslibben kransslagaders (atherosclerose)
De belangrijkste oorzaak van een hartaanval (hartinfarct) is een verstopping van de kransslagaders. De kransslagaders voorzien het hart zélf van bloed. Geleidelijk aan wordt er vet (cholesterol) tegen de wanden van de aders afgezet. Hierdoor wordt de bloedstroom door de hartspier al minder. Op een gegeven moment komen de aders zo dicht te zitten, dat door bijvoorbeeld een klein bloedpropje een ader helemaal afgesloten kan worden. Op dat moment is er sprake van een hartaanval.
Het dichtslibben van de kransslagaders wordt ook wel atherosclerose genoemd en de afzettingen binnenin de aders worden plaque genoemd (atherosclerotische plaque).
Op onderstaande tekeningen zien we van links twee aders die geen last hebben van verkalking. De onderste ader heeft een zwakke aderwand (omcirkeld). Rechts zijn de twee aders helemaal verkalkt. Bij de onderste ader is door de afzetting (de plaque) de aderwand gescheurd waardoor er ook bloed in het vat is gelopen dat is gestold. Hierdoor wordt de verstopping versneld. Dit laatste is meestal het geval bij een hartaanval.
Factoren die de kans op het dichtslibben van de kransslagader verhogen zijn:
* Man-zijn (meer mannen dan vrouwen hebben er last van)
* Hart- en vaatziekten in de familie (erfelijke aanleg)
* Roken (rokers hebben een twee keer zo grote kans op een hartaandoening
dan niet-rokers; stoppen met roken doet de kans op hartproblemen binnen
15 jaar tijd weer met 50% afnemen)
* Hoge bloeddruk
* Voeding met veel cholesterol
* Suikerziekte (diabetes mellitus)
* Te weinig lichaamsbeweging
* Overgewicht
* Stress
Stress maakt deel uit van het leven. Iedereen voelt zich wel eens onder druk staan en als die druk maar niet te groot is, kan dat goed zijn. Dan stroomt adrenaline door ons lichaam en wordt ons zelfbewustzijn gesterkt. Te veel stress kan echter schadelijk zijn voor de gezondheid. Als u ermee leert omgaan, kunt u profiteren van de voordelen die stress biedt en u tegelijkertijd beschermen tegen mogelijke nadelige gevolgen voor uw gezondheid.
Oorzaken van stress
Stress is dat waaraan ons lichaam blootstaat wanneer wij ons moeten aanpassen aan veranderingen in ons leven. Alles wat onze dagelijkse routine - ten goede of ten kwade - verandert, kan stress teweegbrengen. Stress stelt eisen aan onze geestelijke en lichamelijke vermogens en kan zowel positieve als negatieve gevoelens oproepen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen vaak tekenen van stress vertonen na gebeurtenissen die over het algemeen als positief worden ervaren: trouwen, zwanger worden, promotie maken of opslag krijgen.
Natuurlijk komt stress ook voor na negatieve gebeurtenissen zoals het overlijden van de partner, een scheiding of verhuizing. Ook werkomstandigheden kunnen ongezond veel stress veroorzaken, zoals werken onder hoge druk, te veel maar ook te weinig werk of werk dat saai en eentonig is.
Verschillende soorten stress
Er bestaan veel verschillende soorten uitingen van stress. Sommige daarvan ervaart u waarschijnlijk zo geregeld dat u ze zelf waarschijnlijk niet als stress beschouwt:
Ziekten: een infectie of een virus of een gevoel van algehele uitputting zijn veel voorkomende oorzaken van stress en een teken dat het tijd is om de accu weer op te laden.
U heeft te veel hooi op de vork genomen: als u te hard werkt en daarnaast al te actief bent in uw vrije tijd, raakt het lichaam gestresst omdat u er meer van eist dan het aankan.
Emoties: onenigheid, verdriet, ruzie, het einde van een relatie, de geboorte van een kind, het zijn allemaal oorzaken van stress.
Veranderingen in de hormoonhuishouding: er zijn perioden in het leven dat het lichaam sterk beïnvloed wordt door hormonale veranderingen. In de puberteit hebben jongeren soms het gevoel dat iedereen tegen hen is, dat niemand begrijpt wat zij doormaken. Voor sommige vrouwen geldt dat zij elke maand, vlak voor de menstruatie, en soms ook na de geboorte van een kind, aan stemmingswisselingen lijden. Al deze gevoelens kunnen op rekening van veranderingen in de hormoonhuishouding worden geschreven: dat zijn belangrijke oorzaken van stress.
Allergieën: allergische reacties kunnen grote stress in het lichaam teweegbrengen. Dit kan het gevolg zijn van de afweerreacties die in het lichaam worden bewerkstelligd als vanwege de ergernis die gepaard gaat met een allergische reactie.
Niet-toegedekte bedden zijn het meest hygiënisch. Dit blijkt uit een onderzoek van de Londonse Kingston University (Stephen Pretlove). Wie elke dag ochtend lakens en/of dekens en/of sprei over en/of onder de matras vouwt, schept ideale levensomstandigheden voor mijten.
Een gemiddeld bed herbergt een populatie van zowat 1,5 miljoen van deze spinachtige diertjes !
Uit onderzoek van het Joint Research Centre van de Europese Commissie blijkt dat binnenlucht dubbel zo vervuild is als buitenlucht.
+/- 85 % van onze tijd besteden de meeste Westerse mensen binnen door !
Meer verluchting, zelf bij koude, of aircogebruik en het plaatsen van planten zijn de oplossing. De airco regelmatig laten "ontschimmelen" en 's nachts de planten niet
in de slaapkamer houden, omdat deze dan juist zuurstof onttrekken !
Wil je een jetlag vermijden, dan is NIETS eten op een vliegtuig de oplossing.
Reizen met een lege maag zou het lichaam helpen om zich aan te passen aan een nieuwe
tijdzone. Amerikaans onderzoek op muizen toonde aan dat de menselijke hersenen uit 2
biologische klokken bestaan. De eerste biologische klok zorgt dat we ons overdag wakker en 's avonds slaperig voelen.
Reizen tussen tijdszone's ontregelt die biologische klok, met een jetlag als gevolg.
Onze 2de biologische klok volgt onze voedingsgewoonte. Deze klok, die geactiveerd wordt
door honger, moet je overdag in gang zetten. Op die manier zou de biologische "voedingsklok"
het overnemen van de biologische "lichtklok".
Er zijn inmiddels neurologen die menen dat vitamine D tekort een rol kan spelen bij het tot stand komen van Parkinson. [1] Recent onderzoek toont ook aan dat we aan vitamine D tekorten moeten denken bij Parkinson patienten, en dat een te laag gehalte weleens ongunstig zou kunnen zijn! [2] Dat onderzoek vergeleek het vitamine D gehalte in het bloed bij 99 Parkinson patienten en 99 controle patienten met Alzheimer, alsmede gezonde controles.
Bron
Personen die wat willen verjongen, dienen meer te slapen.
Tijdens een onderzoek van het Karolinska Institute in Stockholm moesten proefpersonen ofwel 5 uur ofwel 8 uur slapen. Nadien werd hun aantrekkelijkheid beoordeeld. Alle proefpersonen droegen geen make-up en moesten hun haar los laten hangen. Degenen die 8 uur sliepen bleken een pak aantrekkelijker te worden bevonden dan zij die er maar 5 uur slaap op hadden zitten.
De onderzoekers ontdekten namelijk dat onze haarlokken een pak gezonder worden wanneer we genoeg slapen. De groeihormonen worden dan gestimuleerd waardoor kaalheid en dunner wordend haar tegen worden gegaan. Bovendien krijgen de haarproteïnen bij genoeg slaap de kans om te herbronnen en te verjongen, waardoor je haar dikker en glansrijker werd.
8 uur slapen helpt eveneens rimpels te voorkomen. Wanneer we genoeg slapen, produceert ons lichaam zweet. Hierdoor droogt onze huid minder snel uit en is er minder kans op fijne lijntjes en rimpels.